Diabetes Type 1&2

Diabetes Type 1&2

Få et stabilt blodsukker, en bedre helse og livskvalitet. Vårt team av spesialister er dedikert til å veilede og støtte deg i din helsereise.

Behandlingsprosess

Første konsultasjon
Under den første avtalen (personlig eller via videosamtale) vil vi samle inn informasjon om din medisinske historie, kostholdsvaner og livsstil for å få en forståelse av situasjonen din. Vi setter opp realistiske mål som vi skal jobbe med sammen.

Innledende konsultasjon

Oppfølging
I etterkant av det første møtet lager vi en skreddersydd oppfølgingsplan. Mange pasienter foretrekker en helsepakke, som består av en førstegangskonsultasjon og 4 eller 8 oppfølgingstimer. Teamet vårt kan fortsatt nås via telefon eller e-post for å ta opp eventuelle spørsmål. Under oppfølgingstimer sjekker vi fremgangen din og justerer planen ved behov. Vi veileder og støtter deg i å håndtere eventuelle hindringer og sjekker langtidsblodsukkeret ditt (HbA1c). Opppfølgingstimer varer 15 eller 30 minutter, etter behov.

Oppfølgingstimer

Om tjenesten

Velkommen til VektKlinikken, hvor vårt mål er å hjelpe deg med å håndtere både type 1 og type 2 diabetes på en mer tilfredstillende måte, ved hjelp av vår skreddersydd og evidensbasert tilnærming, som passer dine individuelle behov.

Ved VektKlinikken forstår vi at håndtering av diabetes kan være vanskelig og ofte en skremmende utfordring. Derfor tilbyr vi en helhetlig og individuell metode som ikke bare fokuserer på de fysiologiske aspektene ved diabetes, men også tar hensyn til de psykologiske og følelsesmessige faktorene som kan påvirke blodsukkernivåer.

Vårt dedikerte team jobber sammen for å skape en plan skreddersydd for dine spesifikke behov.

Vi begynner vår prosess ved å gjennomføre en grundig vurdering og undersøke din nåværende helsestatus, medisinsk historie og dine mål. Basert på denne evalueringen lager vi en tilpasset behandlingsplan som omfatter et individuelt kostholds- og treningsprogram og kontinuerlig støtte og veiledning gjennom hele prosessen.

Suksesshistorier

Skreddersydde diabetesplaner: Våre eksperter vil lage en skreddersydd diabetesplan som omfatter kostholdsråd, treningsregimer og vaneendringer, som er nøye utarbeidet for å passe dine behov, preferanser og livsstil.

Ekspertveiledning og støtte: Du vil kunne benytte deg av råd av vårt ekspertteam under hele prosessen, som vil gi de viktige verktøyene og motivasjonen for å hjelpe deg med å holde fokus og nå dine mål. Vi er opptatt av å fremme kunnskap og motivasjon for varig livsstilsendring.

Eurodiet-metoden: Vi bruker ofte Eurodiet-metoden, en unik medisinsk støttet tilnærming som forbedrer effektiv diabetesbehandling for både type 1 og type 2 og kan redusere eller til og med fjerne behovet for medisinering (ved type 2 diabetes). Denne metoden er gunstig til å håndtere diabetes og forebygge den, samt andre livsstilsrelaterte helseproblemer

Om Hege Hasler 

Hege Hasler, en erfaren sykepleier og personlig kostholdsveileder (PK), foredragsholder og forfatter av fem bøker. Med over 28 års ekspertise spesialiserer hun seg på diabetes, insulinresistens og kostholdsveiledning for vektreduksjon. Hege er lidenskapelig opptatt av å øke motivasjonen for livstilsendring hos sine klienter.

Som en av Norges fremste Eurodiet-utøvere har Hege det anerkjente ansvaret for å sertifisere nye Eurodiet-veiledere over hele Skandinavia, og demonstrerer sin eksepsjonelle ekspertise på dette feltet.

Vanlige spørsmål om diabetes type 1&2

1. Hva er de viktigste forskjellene mellom type 1 og type 2 diabetes, og hvordan påvirker de helsen min?

De viktigste forskjellene mellom type 1 og type 2 diabetes ligger i deres årsaker og utbrudd: type 1 er en autoimmun tilstand der kroppen feilaktig ødelegger insulinproduserende celler, mens type 2 skyldes kroppens manglende evne til effektivt å bruke insulin eller produsere nok av det. Begge typer kan ha betydelig innvirkning på helsen hvis de ikke behandles riktig, noe som fører til komplikasjoner som hjertesykdom, nyreskade og synsproblemer.

2. Hva er de vanligste tegn og symptomer forbundet med diabetes type 1 og 2?

Vanlige tegn og symptomer som deles av både type 1 og type 2 diabetes inkluderer hyppig vannlating, økt tørst og sult, uforklarlig vekttap, tretthet og tåkesyn. Imidlertid kan type 1 symptomer oppstå plutselig og være mer alvorlige, mens type 2 symptomer kan utvikle seg gradvis og være mindre merkbare i utgangspunktet.

3. Hvordan diagnostiseres diabetes type 1 og 2, og hvilke tester kan jeg forvente under utredningen?

Diabetes type 1 og 2 er vanligvis diagnostisert gjennom blodprøver som måler blodsukkernivået, for eksempel fastende plasmaglukose, oral glukosetoleranse test (glukosebelastning), insulin nivå (c-peptid), HbA1c test og måle antistoffer i blodet for å diagnostisere om det er diabetes type 1. Under vurderingen kan du gjennomgå en eller flere av disse testene, sammen med en medisinsk historie evaluering og en fysisk undersøkelse for å bekrefte diagnosen og bestemme hvilken type diabetes.

4. Kan diabetes håndteres effektivt, og hva er de primære behandlingsalternativene som er tilgjengelige for hver type?

Ja, diabetes kan håndteres effektivt med riktig behandling og livsstilsendringer. For type 1 diabetes er insulininjeksjoner eller insulinpumpebehandling nødvendig, mens type 2 diabetesbehandling kan innebære orale medisiner eller en kombinasjon av disse, sammen med et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Alle medisiner må bestemmes av din lege.
For personer med type 1 diabetes kan gode kostvaner gjøre blodsukkeret og livet mer forutsigbart.

5. Hvordan kan en individuell kostholdsplan hjelpe meg med å håndtere diabetes og opprettholde stabile blodsukkernivåer?

En individuell kostholdsplan skreddersydd til dine spesifikke behov og preferanser kan hjelpe deg med å håndtere diabetes ved å fremme et balansert kosthold som vurderer blodsukkernivået, karbohydratinntaket og den generelle helsen. En slik plan gjør at du kan ta bevisste matvalg, opprettholde stabile blodsukkernivåer og unngå potensielle komplikasjoner relatert til diabetes.

6. Hvilken rolle spiller fysisk aktivitet i å håndtere diabetes, og hvilke typer øvelser anbefales for hver type?

Fysisk aktivitet spiller en avgjørende rolle i å håndtere diabetes ved å forbedre insulinfølsomheten, opprettholde en sunn vekt og god livskvalitet. Både type 1 og type 2 diabetes kan dra nytte av en kombinasjon av aerobiske øvelser, for eksempel å gå, svømme eller sykle, og motstandstrening, som vektløfting, justert i henhold til dine evner og medisinske forhold.

7. Hvordan bidrar vaneendringer til å forbedre diabetesbehandling og generell helse? 

Vaneendringer, som å ta sunne matvaner, ha regelmessig fysisk aktivitet og håndtere stress effektivt, bidrar til forbedret diabetesbehandling ved å fremme bedre blodsukkerkontroll og bedre livskvalitet. Disse livsstilsendringene reduserer også risikoen for diabetesrelaterte komplikasjoner og bidrar til å opprettholde en høyere livskvalitet.

8. Hvilken støtte og ressurser kan jeg forvente av Vektklinikken? 

På Vektklinikken kan du forvente kontinuerlig støtte og ressurser, inkludert individuelle kostholds- og treningsplaner, regelmessige oppfølgingsavtaler for å følge opp fremgangen din, og tilgang til et team av helsepersonell for råd og veiledning.

9. Hvor ofte bør jeg delta på oppfølgingstimer, og hva vil bli vurdert i løpet av disse timene?

Hyppigheten av oppfølgingsavtaler kan variere avhengig av dine individuelle behov og alvorlighetsgraden av diabetesen din, men generelt anbefaler vi oppfølgingstime hver 3. til 6. måned. I løpet av disse timene vil sykepleier vurdere blodsukkernivåer,  kostholdsplan, fysisk aktivitet og livskvalitet, og deretter gjøre nødvendige justeringer for å optimalisere behandlingen.

10. Kan klinikkens tilnærming til diabetesbehandling bidra til å forebygge eller håndtere relaterte komplikasjoner, som kardiovaskulær sykdom og nyreskade?

Ja, klinikkens omfattende tilnærming til diabetesbehandling, som inkluderer individuell kostholdsplan, trening og livsstilsendringer, kan bidra til å forhindre eller håndtere relaterte komplikasjoner som kardiovaskulær sykdom og nyreskade. Ved å opprettholde stabile blodsukkernivåer og opprettholde en sunnere livsstil, kan du redusere risikoen for å utvikle disse komplikasjonene betydelig og forbedre din generelle helse.

nb_NONorwegian