3 oppskrifter i 1! Meksikansk chilli sin carne

Meksikansk chili sin carne

4 porsjoner

Du trenger:

200 g tørkede brune bønner lagt i bløt over natten og skylt, eller 200 g ferdigkokte og skylte bønner

2 ss kaldpresset rapsolje 

2 løk skåret i båter 

4 finhakkede hvitløkfedd 

1 rød paprika skåret i terninger 

1 grønn paprika skåret i terninger 

1 gul paprika skåret i terninger 

2 bokser hakkede tomater à 400 g 

1–2 finhakkede røde chili (med frø hvis du ønsker mer sting) 

1 ts salt 

2 ts pepper 

2 ts malt spisskummen 

1 ts chiliflak 

200 g nøttedeig (se oppskrift nederst)

saften av 1 lime eventuelt vann til å spe med 3 vårløk skåret i tynne ringer kaldpresset olivenolje til å dryppe over gryten

Chips av lefser

2–3 ss kaldpresset olivenolje 

½ ts chilipulver 

1 ts malt kajennepepper 

4 linsewraps eller kikertlefser (se oppskrift nederst)

2 ts salt

Slik gjør du:

  1. Hvis du har lagt tørkede bønner i vann, slår du vannet av og koker bønnene møre i usaltet vann. De trenger 30–40 minutters koking. Smak på dem og kjenn etter. Er de ikke helt myke, lar du dem koke litt til. Varm rapsolje i en tykkbunnet gryte på middels varme, og ha i løk og hvitløk. La det hele frese til løken er myk og blank. 
  2. Tilsett paprika, tomater, chili og krydder. La alt småkoke i 10 minutter. 
  3. Rør nøttedeigen inn i gryten. 
  4. Tilsett de ferdigkokte brune bønnene og la alt småputre i 5 minutter. 
  5. Smak til gryten med limesaft og eventuelt mer krydder. Blir den for tykk, kan du tilsette litt vann. 
  6. Lag chipsen. Sett stekeovnen på 225 °C, og finn frem et bakepapirkledd stekebrett. Bland olivenolje, chilipulver og kajennepepper i en liten bolle, og pensle wrapsene eller lefsene med krydderoljen på begge sider. 
  7. Skjær hver wrap i 12 like store trekanter, og fordel bitene på stekebrettet. Dryss over salt, og stek chipsene på øverste rille i 4–5 minutter. De skal være gyllenbrune og sprø. Følg med mot slutten av steketiden så de ikke brenner seg. Dryss vårløk over gryten og ringle over kaldpresset olivenolje. Server gryten med avokadokrem og chips.

Linsewraps

6 SMÅ WRAPS 

2 dl tørkede røde linser 

3 ½ dl vann 

1 ts salt 

1 ss hakket frisk gressløk eller persille, eller ½ ss malt karri, paprikapulver eller chilipulver eventuelt litt vann 

2 ss kaldpresset rapsolje

Slik gjør du:

  1. Ha linsene i en bolle og hell over vannet. La linsene ligge i bløt i minst 3 timer eller over natten. 
  2. Hell linser og bløtevann i en blender. Tilsett salt og urter eller krydder, og kjør til en myk masse som har konsistens som pannekakerøre. Blir den for tykk, sper du med litt vann.

Varm rapsoljen i en stekepanne på middels varme, og stek 6 pannekaker til de er gyllenbrune og fine på begge sider. Server wrapsene med ønsket fyll.

Nøttedeig

4 porsjoner

100 g nøtter (valnøttkjerner, pistasjnøtter, cashewnøtter, mandler eller en blanding av ulike nøtter) 

40 g solsikkekjerner 

40 g gresskarkjerner 

40 g soltørkede tomater (ikke de som ligger i lake) 

10 g tørket sopp 

4 dl kokende vann 

50 g glutenfrie havregryn 

3 ss Tamari soyasaus 

1 ss løkpulver 

1 ss kaldpresset olivenolje

Slik gjør du:

  1. Ha nøtter, kjerner, soltørkede tomater og tørket sopp i en bolle og hell over det kokende vannet. La det hele stå og trekke i minst 1 time. Du kan også helle over 4 dl kaldt vann og la det stå over natten. 
  2. Sil av bløtevannet og skyll nøtteblandingen godt. Ha nøtteblandingen i en food processor sammen med havregryn, soyasaus, løkpulver og olivenolje. Kjør på høy hastighet til en grov farse. 
  3. Nå er farsen klar til å brukes som en «kjøttdeig», og du kan krydre den slik du vil. Her er noen forslag:

Til bolognese: salt, pepper og 1 ts tørket oregano. 

Til taco: tacokrydder. 

Til burger: tørkede chiliflak og kajennepepper

Share your love
nb_NONorwegian