Fordelene ved å spise plantebasert

Plantebasert mat inneholder mye fiber, antioksidanter, folat og fytokjemikalier, noe som er bra for vår generelle helse. Denne maten, spesielt frukt, grønnsaker, nøtter, frø, kjerner og belgfrukter, har vist seg å hjelpe i behandlingen av mange kroniske sykdommer. De er ofte også forbundet med lavere forekomst av diabetes type 2 og høyt blodtrykk. De senker skadelig kolesterol og kan forebygge kreft.

Hvordan maten påvirker helsen din, er imidlertid avhengig av matvarene du velger når du spiser vegetarisk. Studier som måler helse opp mot et vegetarkosthold, har sprikende resultater. Slik blir det nødvendigvis når vegetarkosthold er svært varierende, og det i tillegg varierer hvor mye personene er fysisk aktive. Inntak av tobakk og alkohol spiller også inn.

Flere studier viser imidlertid at et vegansk kosthold reduserer risikoen for diabetes type 2, høyt blodtrykk og andre hjerte- og karlidelser, skadelig kolesterol, inflammasjon, kreft og overvekt. Slike resultater ser man der testpersonene har et høyt inntak av fiberrik plantemat og ikke spiser ultraprosesserte produkter, og i noen tilfeller ved avhold fra nikotin og alkohol.

Noen studier viser at vegetariske og veganske dietter er sunnere for blodsukkeret, med henvisning til en sammenheng mellom ubalanse i blodsukkeret og inntak av rødt kjøtt. Animalske proteiner, spesielt rødt kjøtt, har en tendens til å øke insulinresistensen og gi dårlig glykemisk kontroll.

En studie publisert i tidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition viser at diabetespasienter som erstatter kjøtt med bønner, linser, erter og kikerter, får et lavere nivå av blodlipider, insulin og blodsukker. Men det finnes også studier som viser at et vegetarkosthold ikke nødvendigvis er bedre for verken blodsukker, hjertehelse, vekt, inflammasjon eller forebygging av diabetes og kreft. I de tilfellene har testpersonene hatt et høyere inntak av raske karbohydrater (brød, pasta, ris og sukker), lite essensielt fett og lite fiber. Dette er for øvrig typisk for et vestlig og moderne vegetarkosthold.

Share your love
nb_NONorwegian