4 porsjoner Andebryst finner du i frysedisken i de fleste butikker. Dette er et nydelig kjøtt og veldig enkelt å tilberede.
Andebryst med tyttebærsaus:
200 g usukret tyttebær
3 ss Sukrin
1–2 ss smør til steking
2–3 andebryst – ca. 500 g
1 ts flaksalt
1 ts nykvernet sort pepper
1 dl portvin (kan utelates)
Slik gjør du:
Bland tyttebær og Sukrin i en liten kjele og la det få et oppkok. La det småkoke i 2–3 minutter.
Varm smøret i en stekepanne.
Krydre andebrystet med salt og pepper og stek andebrystet med skinnsiden ned i 4 minutter. Vend stykkene og stek dem ytterligere i 2–3 minutter. Press stykkene ned mot pannen av og til. Ta dem opp med hullsleiv, legg dem på et varmt fat og hold dem varme.
Hell ut mesteparten av fettet i pannen, ta vare på fettet, skru opp varmen og kok ut pannen med portvin. Rør i tyttebærene og hell sausen over andebryst skåret i serveringsstykker. Hvis du ikke ønsker å ha i portvin i sausen, bruker du kun tyttebær. Ha i litt vann og/eller fett i sausen i stedet.
Resten av fetten serveres ved siden av, for de som ønsker mer fett.
Rødkål:
750 g finsnittet rødkål
1 eple i båter
2 ss smør til steking
2 ½ dl usukret bærsaft av f.eks. solbær, tyttebær eller husholdningssaft
2 ts brun Sukrin
2 ts epleeddik
1 ts flaksalt
Slik gjør du:
Surr rødkål og eple i smør i en kjele til det er mykt. Tilsett bærsaft. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt innimellom.
Bland inn brun Sukrin og eddik, smak til med salt.
Stekte poteter:
Kok potetene ferdige dagen før du skal servere andebryst.
Hell av vannet og la kjelen med poteter stå på kjøkkenbenken over natten. Dekk til potetene med et rent kjøkkenhåndkle.
Når retten skal lages, legges de kokte potetene i et ildfast fat med olivenolje, salt og pepper.
Stek potetene i stekeovnen på 200 °C i ca. 25 minutter. Rør i potetene et par ganger under stekingen.
Server anden med rødkål, stekte poteter og andefett.